4-delige training
'Polyvagaal theorie - de weg naar veiligheid en balans'

De polyvagaal theorie van Stephen Porges leert ons hoe belangrijk het is om ons veilig te voelen in onze omgeving en legt de link tussen ons autonome zenuwstelsel en de stress die we vaak ervaren of trauma's die we meemaakten.  Stress, spanning, lichamelijke klachten, verslavingen, ... zijn vaak een uiting van een autonoom zenuwstelsel dat helemaal van slag is. 

De polyvagaal theorie legt haarfijn uit wat de drie 'staten' van je autonome zenuwstelsel zijn en op welke manier zij bepalen hoe je je gedraagt, hoe je relaties met anderen zijn, hoe het gesteld is met je mentale, emotionele en lichamelijke welzijn.

Waarschijnlijk zijn de begrippen 'vechten, vluchten, bevriezen' als stressreactie je niet vreemd. De polyvagaal theorie voegt hier nieuwe inzichten aan toe. Je leert bij jezelf de verschillende toestanden van je autonome zenuwstelsel herkennen. 

Als je je voortdurend gespannen voelt, ligt dit aan je autonome zenuwstelsel dat in een constante staat van alertheid is. Je systeem is als het ware voortdurend je omgeving aan het scannen: is het hier veilig of niet? Als dit te lang duurt, of je hebt ingrijpende gebeurtenissen meegemaakt, dan bestaat de kans dat je autonome zenuwstelsel 'vastgeraakt' in een overlevingsmodus. Je kan niet meer ontspannen; je verdraagt geen prikkels meer, je krijgt lichamelijke, emotionele en mentale signalen dat het niet goed met je gaat. 

Vaak ga je je afsluiten van je omgeving en voel je dat je energiepeil heel laag zit ('geïmmobiliseerd'). Of misschien voel je je constant overprikkeld, reageer je gepikeerd en ongeduldig op de mensen rondom je ('gemobiliseerd').

Als je autonome zenuwstelsel in een veilige modus verkeert, staat je open voor nieuwe belevingen, je bent in balans, kan in relatie treden met anderen. Je bent tegelijk alert én ontspannen. 

Kennis van de polyvagaal theorie geeft je aanknopingspunten en tools om je eigen autonome staat te reguleren. 

Doorheen de vierdelige training 'Polyvagaal theorie - de weg naar veiligheid en balans' neem ik je mee in de wereld van je autonome zenuwstelsel. Je leert hoe je zenuwstelsel en je stressrespons werken. Je ontdekt wat neuroceptie en coregulatie zijn en maakt je eigen persoonlijke 'stressprofiel'. 

Ik leer je een aantal ademhalingstechnieken aan (oa hartcoherentie miv biofeedback) en een aantal andere oefeningen die je instant ontspanning zullen brengen.

Aangezien het  autonome zenuwstelsel werkt op dezelfde manier bij alle levende wezens, zijn dieren een mooie spiegel over onze eigen staat. Vooral paarden voelen haarfijn aan hoe het met ons autonome zenuwstelsel gesteld is en geven ons inzichten over onszelf, onze relaties, onze plaats in de wereld. Tijdens de training krijg je dan ook de kans op een coachingssessie met ons coachpaard waarbij je alle nieuwe inzichten kunt uittesten en jezelf nog beter leren kennen.

Als klinisch psycholoog, hartcoherentie- en polyvagaal coach heb ik een missie: bovenstaande kennis aan zoveel mogelijk mensen over brengen. Ik ben er van overtuigd dat een maatschappij waarin we volgens de principes van de polyvagaal theorie omgaan met elkaar, een veiliger, meer ontspannen maatschappij zal zijn, met minder depressies, minder burn-out, minder overspannenheid. 

Praktisch:
data: 1/10 - 8/10 - 15/10 - 22/10 telkens van 9u30 - 11u30
lokatie: praktijk Sherpa, Moorselestraat 25 in Wevelgem
prijs: 225 euro (inbegrepen syllabus, equicoachingssessie)

Inschrijven en opvragen van meer info kan via mail: kathleen@praktijksherpa.be

Om de veiligheid te garanderen en ervoor te zorgen dat iedereen maximaal aan bod komt, werken we met een kleine groep.
Inschrijving is definitief na betaling.